| 4 yorum ]

Sabah sabah teknoloji sitelerini geziyordum, bir haber gözüme takıldı.
İnternette sık sık karşılaştığımız ''.com'',''.net'',''.org'' alan adı uzantılarını bilmeyenimiz yoktur. Bu uzantıların yanısıra ülkere özel alan adları da vardır. Örneğin Türkiye için ''.Com.tr'', İtalya için ''.it'', İngiltere için ''.uk'' ve Tuvalı adası için ''.tv'' .

Daha önce ben de dahil olmak üzere çoğu kişinin ismini bile duymadığı Tuvalu adası Televizyonun kısaltmasını anımsatan .tv alan adı uzantısını satışa çıkardı. Zaten .tv alan adını çıkardıktan sonra internet aleminde şöhreti yakaladı.

Tuvalı hükümeti 2000 yılında .tv uzantılı alan adını kullanıma açmış, satışı için dottv adında bir ajansla anlaşılmış ve 12 yıllık bir anlaşma imzalanmış. Bu anlaşma süresi boyunca Tuvalıya 3 ayda bir 1 milyon dolarlık ödeme yapılıyormuş.

Unutmadan belirtelim Tuvalu adası 26 kilometre karelik yüzölçümüne sahiptir. Dünyada Vatikan, Monako ve Naru'dan sonra en küçük ülke ünvanına sahip Tuvaluda yaklaşık 15 bin kişi yaşıyor. Tuvalu adasının deniz seviyesinden yüksekliğinin sadece 2 metre. Küresel ısınmanın da etkisiyle sulara gömülme riskiyle karşı karşıya.

Godaddy, Tuvalu adasının sulara gömülme riskini duymuş olacak ki uzun süredir .tv uzantılı alan adlarının satışında bu risk ile ilgili bir uyarı koymuş. Başka alan adlarını tercih etmenin daha uygun olacağını belirtmiş.

4 yorum

Adsız dedi ki... @ 8 Mayıs 2009 12:09

Hocam kolay gelsin yazında bi kaç hataya rast geldim düzeltmeni tavsiye ederim..

Başlıkta "Tuvalı" yazmışın yazı içinde " tuvalu " yazmışsın..

Birde " godady " değil " godaddy " olması gerekiyor..

mesajım tepki değil tavsiyedir. kolay gelsin.

Admin dedi ki... @ 8 Mayıs 2009 17:05

@Adsız,

Haklısın acele ile yazılmış bir yazı olduğu için dalgınlığıma geldi sanırım. İlgi ve alakan için teşekkür ederim.

Vedat dedi ki... @ 21 Ağustos 2009 22:22

düşünsenize adanında battığını :S binlerce domain çöpe gidecek emeğe yazık :)

Admin dedi ki... @ 21 Ağustos 2009 22:30

@Vedat

Godaddy uyarı koyduğuna göre iş ciddi :)

Yorum Gönder


Yazıyla Alakası Olmayan,Küfür Ve Argo İçeren Yorumlar Yayınlanmamaktadır.